Αρχική Σελίδα Ανακοινώσεις ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017

Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου
Δεσποτάτου Ηπείρου 30
Τηλ.: 26510 21458,
6978850053
E-mail: sarakatsanoi.ipirou@gmail.com

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΤο Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου δηλώνει έκπληκτο από αναρτήσεις και σχόλια που έχουν λάβει χώρα στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ αυτών πολλά προσβλητικά, σε σχέση με την κατάσταση και τη χρήση της Στάνης μας στο Γυφτόκαμπο.

Η Αδελφότητα μας το περασμένο έτος πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, ερχόμενη κοντά στο σημείο να κλείσει. Πολλές άκαρπες γενικές συνελεύσεις, σε συνδυασμό με οικονομικό τέλμα, έθεσαν σε κίνδυνο την Αδελφότητα. Γι’αυτό το λόγο το παρόν Δ.Σ. ανέλαβε με σκοπό τη διάσωση και την επάνοδο της Αδελφότητας, στόχοι οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν και την ανάδειξη της Σαρακατσάνικης Στάνης στο Γυφτόκαμπο.

Η Σαρακατσάνικη Στάνη είναι συνάμα χώρος συνάντησης των Σαρακατσαναίων και μουσείο. Η αποστολή της είναι η εξιστόρηση του Σαρακατσάνικου τρόπου ζωής, και η ανάδειξη της Σαρακατσάνικης παράδοσης, των ηθών και εθίμων, με επίκεντρο τη νομαδική κτηνοτροφία. Παράλληλα η Στάνη αποτελεί μνημείο στους Σαρακατσάνους όλων των εποχών. Δέσμευση της Αδελφότητας είναι η Στάνη να είναι σε τάξη, καθαρή και επισκέψιμη, όσο ο καιρός το επιτρέπει.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δ.Σ. της Α.Σ.Η. επιχείρησε ουκ ολίγες φορές τη συνεννόηση με τους μέχρι πρότινος φιλοξενούμενους στη Στάνη. Ενημέρωσε τόσο τους φιλοξενούμενους, όσο και όλες τις εμπλεκόμενες με τη Στάνη οργανώσεις και φορείς, ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στη Στάνη προϋποθέτει την ενημέρωση, σύμφωνη γνώμη και έγκριση του Δ.Σ. της Αδελφότητας.

Παρόλα αυτά, δε διαπιστώθηκε καμία διάθεση συνεργασίας ακόμη και κατά τη διάρκεια του ανταμώματός μας. Αντιθέτως, συνεχίστηκαν οι μονομερείς εκδηλώσεις εκ μέρος των φιλοξενουμένων και των συνεργατών τους χωρίς ενημέρωση του Δ.Σ.

Προ ολίγων ημερών, εμβρόνητα τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν από τα μέσα πως προγραμματίζεται στο Γυφτόκαμπο σεμινάριο ντεφιού, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση και έγκριση, παρότι είχε ζητηθεί το αντίθετο. Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. της Αδελφότητας, καθώς και το Δ.Σ. του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ηγουμενίτσας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η συνεργασία με τους φιλοξενούμενους δεν μπορεί να συνεχιστεί και συναποφάσισαν ομόφωνα τη λύση της δίνοντας διορία όσων ημερών υπέδειξαν οι τελευταίοι ότι επαρκούν για την εκκένωση του χώρου. Την απόφαση αυτή στηρίζουν τα μέλη της Αδελφότητας και άλλοι σύλλογοι Σαρακατσαναίων ανά την Ελλάδα.

Ευχαριστούμε τους μέχρι πρότινος φιλοξενούμενούς μας για όσες θετικές συνεισφορές τους στη Στάνη μας και τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στη συνέχεια. Το Δ.Σ. δηλώνει έκπληκτο για τα σχόλια που διαβάζει και για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί καθώς όλες οι κατ’ιδίαν συζητήσεις διεξήχθησαν σε ήπιο και ευγενές τόνο.

Για την απόφαση αυτή έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 04 Σεπτέμβριος 2017 09:53)

 
Online
Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα26
mod_vvisit_counterΧτες21
mod_vvisit_counterΑυτη τη βδομάδα131
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα467

Ιαν 18, 2019